joi, 14 ianuarie 2016

5 mituri despre tulburările de sănătate mintală

MIT 1: Slăbiciunile unei persoane sau defectele de caracter duc la probleme sau tulburări de sănătate mintală. Persoanele cu astfel de probleme își pot reveni cât ar bate din palme, trebuie doar să își dorească asta suficient de mult.
În societatea noastră există ideea că persoanele cu tulburări de sănătate mintală sunt așa din cauza unor slăbiciuni proprii sau a defectelor de caracter. Pe lângă asta, multe persoane cred că oamenii care suferă din cauza unor astfel de probleme, își pot reveni cât ai zice pește, dacă își doresc asta suficient de mult.
Evident, acest lucru este complet neadevărat.
Nu există nicio rușine în a fi diagnosticat cu o tulburare psihică. La nivel global, există peste 450 de milioane de persoane care suferă de o anumită problemă de sănătate mintală. Unul din patru oameni va fi afectat de tulburări psihice sau neurologice la un moment dat în viață. Din păcate, chiar dacă există tratamente eficiente pentru astfel de tulburări, foarte puține persoane ajung să și beneficieze de ele.
Stigmatizarea, neglijarea și discriminarea sunt câteva din motivele care îi împiedică pe oameni să apeleze la o formă de tratament adecvat, raportează Organizația Mondială a Sănătății.
Tulburările psihice sunt extrem de complexe și sunt influențate de numeroși factori biologici, sociali, emoționali și așa mai departe. Persoanele suferinde au nevoie de ajutor specializat. Astfel, nu numai că starea de sănătate li se va ameliora, dar mulți se pot reface complet.

MIT 2: Persoanele cu probleme de sănătate mintală sunt violente și imprevizibile.
Violența este cel mai adesea o activitate infracțională care are prea puțin de-a face cu starea de sănătate mintală a unei persoane.
Nu există motive întemeiate ca să-ți fie teamă de persoanele care suferă de o tulburare mintală, întrucât majoritatea nu sunt violente.
Ai face o mare diferență în felul în care acestea sunt percepute, dacă ai accepta ceea ce sunt, de fapt - ființe umane, ca mine și ca tine, care trec prin momente dificile și care au nevoie de îngrijire, înțelegere, o atitudine grijulie și de oameni cu mintea deschisă.

MIT 3: Copiii și adolescenții nu sunt afectați de probleme sau tulburări de sănătate mintală.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ jumătate dintre problemele și tulburările de sănătate mintală ale copiilor și adolescenților încep înainte ca aceștia să fi împlinit 14 ani; tipuri similare de tulburări sunt raportate în toate culturile lumii; tulburările neuropsihiatrice se află printre principalele cauze de dizabilitate în rândul tinerilor, la nivel global; regiunile de pe glob care au cel mai mare procentaj al populației sub 19 ani, au și cel mai scăzut nivel de resurse disponibile pentru sănătatea mintală.
Majoritatea țărilor cu venituri mici și medii au doar câte un psihiatru pentru copii pentru fiecare 1 până la 4 milioane de persoane.

MIT 4: Oamenii nu se pot recupera de pe urma tulburărilor de sănătate mintală.
Chiar dacă încă nu există un „leac minune” pentru tulburările de sănătate mintală, nu înseamnă că acestea nu pot fi tratate cu succes. De exemplu, numeroase studii au arătat că o combinație între tratamentul medicamentos și psihoterapie este calea cea mai bună către recuperare, în special pentru tulburările severe, persistente. În alte studii s-a demonstrat, spre exemplu, că psihoterapia de tip cognitiv-comportamental poate fi o alegere foarte bună când vine vorba de o depresie ușoară sau moderată, și că poate fi la fel de eficientă ca tratamentul medicamentos.
Primul pas spre recuperare este apelarea la ajutor de specialitate. Rețineți că acest gest denotă CURAJ, și NU slăbiciune!

MIT 5: Nu pot face nimic pentru o persoană care suferă de probleme sau tulburări de sănătate mintală.
Familia și prietenii unei persoane cu tulburări de sănătate mintală o pot ajuta dându-i de înțeles acesteia că poate conta pe sprijinul și ajutorul lor.
Aceștia o pot ajuta efectiv la diverse sarcini, cum ar fi treburile gospodărești, plătirea facturilor sau îngrijirea copiilor, o pot scoate în oraș sau la o plimbare, sau pot chiar să aibă grijă ca aceasta să își urmeze tratamentul întocmai sau să o încurajeze să apeleze la un psihoterapeut, dacă până atunci nu a făcut-o.
Alte lucruri pe care familia și prietenii le pot face sunt: să trateze persoana cu respect, răbdare și înțelegere; să nu o eticheteze din cauza tulburării de care suferă; să își aducă aminte că un diagnostic sau o boală nu te definesc ca persoană.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Referințe și resurse:

- Mental Health Myths and Facts:
http://www.mentalhealth.gov/basics/myths-facts/index.html

- Social determinants of mental health:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25137105

- Stigma, agency and recovery amongst people with severe mental illness:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24602965

- Long-term Depression Treatment Leads to Sustained Recovery for Most Teens:
http://www.nimh.nih.gov/news/science-news/2009/long-term-depression-treatment-leads-to-sustained-recovery-for-most-teens.shtml

- Mental disorders affect one in four people:
http://www.who.int/whr/2001/media_centre/press_release/en/

- Violence and mental illness: an overview:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1525086/

- Dispelling the Myth of Violence and Mental Illness:
http://psychcentral.com/archives/violence.htm

- Mental Health Myths and Facts:
http://www.mentalhealth.gov/basics/myths-facts/

- Caring for children and adolescents with mental disorders: setting WHO directions.
http://www.who.int/mental_health/media/en/785.pdf

- Myths About Mental Illness:
https://www.cmha.ca/mental_health/myths-about-mental-illness/

- Recovering from Mental Illness? Be Your Own Best Friend:
http://psychcentral.com/lib/recovering-from-mental-illness-be-your-own-best-friend/
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
DISCLAIMER: Articolele de pe site sunt scrise în scop informativ și educativ. Acestea nu înlocuiesc tratamentul medical adecvat. Consultați medicul sau un specialist în sănătate mintală dacă prezentați simptome ale tulburărilor psihice!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu