Caracteristicile comune ale acestui tip de tulburări sunt frica și anxietatea excesivă. Ambele sunt considerate emoții. Deși de multe ori se suprapun, există câteva diferențe notabile între acestea. Frica este o emoție primară, în vreme ce anxietatea este o emoție secundară. Emoțiile primare sunt acele emoții care pot fi recunoscute prin intermediul expresiilor faciale, putând fi detectate cu ușurință de către un observator din afară (bucurie, furie, tristețe, frică, uimire, dezgust). Emoțiile secundare, ca anxietatea, nu sunt ușor de recunoscut de către un observator din afară și reprezintă o experiență privată.
Frica este răspunsul la o amenințare cunoscută, detectată în prezentul imediat. Anxietatea este răspunsul la o amenințare necunoscută, o stare de anticipare a unui pericol potențial, care s-ar putea petrece în viitorul apropiat sau nu.
Este cât se poate de evident faptul că emoțiile sunt o parte normală a experienței umane. Cu toții am simțit la un moment dat frică sau anxietate. Aceste emoții sunt chiar necesare, ferindu-ne de multe pericole pe care le putem întâlni în viața de zi cu zi. Problema apare în momentul în care acestea sunt mult prea intense, frecvente și de lungă durată, devenind dezadaptative și patologice.
În cele ce urmează, ne vom îndrepta atenția asupra tulburării de anxietate generalizată (TAG).
Anxietatea generalizată este o combinație de mai multe simptome emoționale, fizice, comportamentale și cognitive, caracterinzându-se prin:
- Anxietate și îngrijorare excesivă vizavi de mai multe aspecte ale vieții, în majoritatea zilelor, vreme de cel puțin șase luni;
- Persoanei îi este foarte greu să își controloze îngrijorarea;
- Anxietatea și îngrijorarea sunt asociate cu trei sau mai multe dintre următoarele simptome:
- neliniște, agitație sau sentimentul că se află pe „marginea prăpastiei”;
- oboseală;
- dificultăți de concentrare sau sentimentul că are „mintea goală”;
- iritabilitate;
- tensiune musculară;
- tulburări de somn (prezintă dificultăți în a adormi sau în a rămâne adormit, sau prezintă un somn agitat, nesatisfăcător).
- Simptomele cauzează o detresă sau o deterioare semnificativă clinic în domeniul social, profesional ori în alte domenii importante de funcționare;
- Simptomele nu se datorează efectelor fiziologice directe ale unei substanțe (drog, medicament) ori ale unei condiții medicale generale;
- Apariția anxietății generalizate nu este explicată mai bine de o altă tulburare de sănătate mintală.
Dacă în alte tulburări de anxietate, ca de exemplu fobia specifică sau tulburările de panică, grijile și anxietatea sunt specifice, în tulburarea de anxietate generalizată acestea sunt mai generale (de aici și denumirea de TAG). Adulții cu această tulburare tind să se îngrijoreze cu privire la chestiuni de rutină ca finanțele, responsabilitățile de la locul de muncă, sănătatea lor sau a membrilor familiei, treburile gospodărești, etc. Copiii cu TAG își fac griji cu privire la abilitățile lor, la evenimente viitoare, la comportamente avute în trecut, la posibilitatea de a face greșeli și la performanța școlară.
Desigur, cu toții ne îngrijorăm din când în când în privința locului de muncă, a banilor sau a familiei, dar persoanele cu TAG trăiesc constant o stare de anxietate și îngrijorare excesivă și care depășește limitele pe care le-am putea considera normale. Aceste persoane tind să supraestimeze diverse riscuri sau tind să judece greșit posibilitatea ca un eveniment viitor să aibă un rezultat negativ.
Anxietatea generalizată este o tulburare cronică, epuizantă pe termen lung și care, adeseori, poate lăsa persoana lipsită de speranță în ceea ce privește viitorul. Această tulburare oscilează în intensitate de-a lungul vieții, iar simptomele se pot înrăutăți în perioadele de stres.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Referințe:
DSM-5 (Manualul de Diagnostic și Clasificare Statistică a Tulburărilor Mintale - 2013).
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
DISCLAIMER: Articolele de pe site sunt scrise în scop informativ și educativ. Acestea nu înlocuiesc tratamentul medical adecvat. Consultați medicul sau un specialist în sănătate mintală dacă prezentați simptomele descrise mai sus!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu